top of page

Merhaba

Ben Mustafa Hekim

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
IMG_4184.jpg
IMG_2331.jpg

Kemerlerinizi sıkı bağlayın…

Şubat ayının başında yayınlamış olduğum ilk yazım olan “Kolay Olmayacak” başlıklı yazımda, 2024 yılı öncesindeki enflasyonist ortamı, ekonomik olarak alınan kararları ve bunun tüketiciler üzerinde yaratmış olduğu etkileri, ticari olarak yansımalarını

elimden geldiğince kaleme almaya çalışmıştım. Okumayanların öncelikle bu yazımı incelemesini tavsiye ediyorum.

 

2023 Yılı yerel seçimler sonrasında, haziran ayı başında Merkez Bankası başkanı olarak Hafize Gaye Erkan atanmıştı. Ortalama dokuz ay bu görevde çalıştıktan sonra bu ayın başında (3 Şubat) görevinden ayrıldı ve yerine yeni başkan olarak Fatih Karahan atandı.

 

Yeni Merkez Bankası başkanı ve yardımcıları 8 Şubat tarihinde yapmış olduğu toplantıda ülkemizin mevcut ekonomik durumunu ve ilerleyen dönemlerde alabilecekleri önlemleri anlattılar. Özellikle başkan yardımcı Cevdet Akçay’ ın konuşması büyük gündem yarattı. Toplantıyı izlemeyenlerin özellikle Cevdet hocanın konuşma kısmını seyretmesini tavsiye ediyorum.

 

Toplantıda çok önemli mesajlar verdiler.

 

Öncelikli olarak Merkez Bankasının sahip olduğu, enflasyon ile mücadelede ki en önemli silahı olan faiz artırım yetkisinin belli bir süreliğine ellerinden alınmış olduğu, çok açık bir şekilde belli olmuştu. 22 Şubat tarihli para politikası toplantısında da tahminler tuttu ve faiz oranının sabit bırakıldığı kararı açıklandı. Yani bir değişikliğe gidilmedi ve politika faizi olan %45 oranı sabit kaldı. Aynı zamanda 2024 yılı ocak ayı enflasyon verileri TÜİK tarafından açıklandı ve aylık %6,70, yıllık olarak ise %64,86 seviyesine yükseldiği belirtildi. Burada asıl odaklanacağımız konu ise Merkez Bankası politika faiz oranının enflasyon oranının altında kalmasıdır. Enflasyon ile mücadele de bu durum çok da olumlu bir tercih değil aslında. Yerel seçimlerin gerçekleşeceği tarihe kadar, faiz artırımı yapılmayacağını net bir şekilde anlamış olduk.

 

Diğer taraftan Merkez Bankasının farklı kararlar alınacağı da piyasada çok dillenmeye başladı. Bunun başında kredi kartları için alınacak önlemlerin öne çıkacağı düşünülüyor. Şu an için Merkez Bankasının kredi kartları için uygulatmış olduğu faiz oranı %3,69 seviyesindedir. Bu faiz oranının ilk etapta %4,99 seviyesine yükseltilmesi konuşuluyor. İkinci etap da ise %6 seviyesine kadar çıkartılabileceği yönünde görüşlerde oldukça fazlalaştı.

 

Ülkemizde kredi kartlarının tüketiciler üzerinde ki etkisi çok yüksek. Tüketicilerin çoğu elinde ki en büyük alışveriş silahı olarak kredi kartını görüyor ve kullanıyor. Ülkemizde ki kredi kartlarının diğer ülkelere göre önemli bir farkı var, o da taksitli alışveriş imkanının verilmesidir. Yani peşin fiyatına alışveriş yapılabiliyor. İşte bu imkanının ortadan kaldırılma durumu söz konusu. Yani peşin fiyatına alışveriş yapamayabiliriz. Taksitli ödeme seçenekleri olacak, ancak aylık faiz oranının tüketici tarafından karşılanarak taksitlendirileceği seçenekleri gündeme gelme olasılığı çok yüksek.

 

Merkez Bankasının enflasyon ile mücadelede ki en büyük silahı olan faiz politikasını gerektiği gibi kullanamamasından dolayı, yönünü kredi kartı kullanımlarında ki kısıtlamalara çevirebileceği gözüküyor. Çünkü yüksek bir enflasyon var ve onun ile mücadele edebilmek için harcamaların azaltılması ve Türk Lirası cinsinden tasarruf edilmesinin sağlatılması gerekiyor.

 

Piyasa da alınacak diğer önlemler olarak özel tüketim vergilerinde ki artış oranı da çok fazla konuşulmaya başlandı. Özellikle elektronik ürünler, alkol ve tütün ürünleri gibi tüketimi fazla olan ürünlere gelebilecek ek zamların beklentisi iyiden iyiye artmaya başladı. Bir diğer önlem maddesi ise; birden fazla evi olan kişiler için farklı bir vergi politikasının hazırlandığı yönünde kulislerden gelen bilgiler çok fazla.

 

Anlaşılan o ki bu yıl kolay olmayacak ve sarsılmamak için kemerlerinizi sıkı bağlayın…

 

Sevgi ve saygılarım ile selamlar.

Mustafa HEKİM

 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page